Projects
Park Cheonkang Architects

안데르센의 책장













안데르센은 동화책이라는 매체를 통해 인류의 마음에 자리잡았다. 안데르센이 만든 세계의 구체적 형태의 모방보다는 전세계에 퍼져있는 안데르센의 수많은 사본을 읽을 수 있는 ‘정원 안의 도서관(Library in the Garden)’을 제안한다. 이 안에서는 문, 창문, 벽 등의 건축요소와 나무, 관목 등 조경요소가 다양한 스케일을 가지며, 어떤 곳에서는 모든 것이 커져 어른이 아이로 돌아간 것 같은 감정도, 또 다른 곳에서는 모든 것이 작아져 아이들도 마치 어른이 된 것 같은 감정도 느낄 수 있다. 이 곳은 조경과 건축이 엉켜있는 채로 있는 안데르센의 ‘어쩌면 있을 법한’ 세계이다. (각각의 상상을 통해 같은 조경도 특정 안데르센과 언제든 연결될 수 있다. 여기서 디자인의 관건은 특정 조경과 건축이 그 상상력의 통로로 여행할 수 있는 가능성을 높여주는 일이다.). 여러 개의 다른 세계는 가운데의 (놓칠 수 없는) 짧은 길을 통해 모두 쉽게 연결되며, 이 밖에 각 세계는 또한 곳곳에 숨어있는 비밀 문을 통해 이어진다. 각 문들은 신비로움과 놀라움(이는 스케일의 차이와 조경의 차이를 통해 조작된다)의 통로가 된다. 벽의 창문들은 각각 다른 세계를 엿볼 수 있는 동시에 다른 세계로 갈 수 있도록 유혹한다.

TYPE: 박물관
YEAR: 2013
STATUS: NOT COMPLETED
LOCATION: 오덴세, 덴마크
CLIENT: 오덴세 시
DESIGN: 박천강, 최진규, 최장원, 구보배(조경), 김성희(조경)

땅 밑 교회

 

TYPE: 종교시설
YEAR: 2015
STATUS: NOT COMPLETED
LOCATION: 경기도 동탄
CLIENT: 전하리교회
DESIGN: 박천강, 조남일, 최진규
FACADE CONSULTANT: FRONT INC. (MICHAEL RA)

Endless Walls

Layer of brick walls…
The walls are like a theatre curtain.
They have windows, doors, and also lush plants.

 

From the front, the wall is divided into two worlds: the brick at the lower part, and the plants at the upper part. Beneath the high skyscrapers of Hongkong shed by daylight, this underworld coexists as strata of thick brick, sewer, catacomb, and shade plants.

 

And the rhythmical windows on the wall dominate the eye level. You can look through the windows of endless walls before you. Through the windows, you see a mixture of many different things. A plant, furniture, skirt, bowl, glass, shirt, people continuously moving, shifting…

 

Each time you pass a wall, you find yourself in another street, another world. The streets vary in width, length and most of all, in atmosphere. Some streets are like an endless meadow, some are like a path between high cliffs where you need to squeeze into, and some are like a maze as in a giant library of Babel.

 

This is the imaginarium where you can see whatever you imagine and buy whatever you want.

TYPE: 인테리어
YEAR: 2017.7. – 2018.5.
LOCATION: 홍콩 몽콕
AREA: 996m2
CLIENT: ㈜에이랜드
DESIGN TEAM: 박천강
STATUS: COMPLETED